Sinun ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronatestiin, jos oireesi ovat lieviä etkä kuulu terveydentilasi tai ammattisi puolesta riskiryhmiin. Lue lisäohjeet.

TURUN KORONANEUVONTAPUHELIN P. 02 266 2714

Neuvontapuhelin palvelee ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13.

Puhelin on tarkoitettu turkulaisille sekä Turussa asuville/oleskeleville. Puhelimesta saat koronavirukseen liittyvää neuvontaa. Puhelusi tallentuu ja sinulle soitetaan takaisin.

Kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin on kesätauolla 13.5.2022 alkaen. Voit ottaa yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen. 

OPISKELUTERVEYDENHUOLLON KESKITETTY NEUVONTA- JA AJANVARAUSPUHELIN P. 02 266 1570

Opiskeluterveydenhuollon puhelin palvelee lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten oppilaita myös korona-asioissa, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.

KUULO- JA PUHEVAMMAISTEN TEKSTIVIESTIPALVELU

Kuulo- ja puhevammaiset saavat ohjausta ja neuvontaa Turun terveysasemien tekstiviestipalvelusta, p. 045 739 65882.

Terveydenhuollossa tapahtuvaa koronatestausta suositellaan hengitystieinfektion, eli flunssan oireissa erityisesti seuraaville ryhmille:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon potilas/asiakastyötä tekeville työntekijöille
 • ympärivuorokautisessa hoiva- ja vammaispalvelussa missä tahansa tehtävässä työskenteleville
 • henkilöille, joilla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila esim. vastustuskykyä heikentävä lääkitys
 • raskaana oleville
 • tartuntatautipäivärahatodistuksen tarvitseville

Terveydenhuollossa tehtäviä koronatestejä suositellaan myös tilanteissa, joissa testituloksella on oikeudellista merkitystä (esim. varusmiehet, oikeudenkäynnit, erilaiset todistukset).

Testaussuositus koskee sekä rokotettuja että rokottamia. Omikron-muunnoksen aiheuttaman koronavirustartunnan voi saada, vaikka olisi sairastanut koronan aiemmin. Pääsääntöisesti sinun ei tarvitse hakeutua uuteen koronatestiin, jos olet edeltävän 3 kuukauden aikana sairastanut koronan.

Jos on saanut kotitestillä positiivisen koronatestituloksen, sitä ei tarvitse automaattisesti varmentaa terveydenhuollon testillä, ellei tarvitse virallista todistusta.

Jos et kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, sinua suositellaan jäämään hengitystieinfektion oireissa kotiin ja tekemään mahdollisuuksien mukaan koronan kotitesti.

Jos sinulla on vakavia oireita kuten hengenahdistusta tai yleistilan laskua tai kuulut vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään, ota yhteyttä terveydenhuoltoon tai hätätilanteessa soita 112.

Ohjeita kotona sairastamiseen

 • On tärkeää, että koronavirusinfektiossa vältät oireisena kontakteja ainakin viiden (5) vuorokauden ajan.
 • Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi sinun on aiheellista pysyä kotona, kunnes on kulunut 5 vuorokautta oireiden alusta ja oireet ovat selkeästi vähenemässä eli sinulla ei ole enää ollut kuumetta, voimakasta yskää eikä hengenahdistusta 2 vuorokauteenYleensä 5-10 vuorokauden ajanjakso poissaoloon riittää. Oireiden pitkittyessä tai vaikeutuessa ota yhteyttä terveydenhuoltoon.
 • Jos kotitesti on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
 • Jos saat positiivisen testituloksen ja olet oireeton, on sinun aiheellista pysyä kotona 5 vuorokauden ajan tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.
 • Noudata työpaikkasi ohjeita sairaspoissaolosta ilmoittamiseen.
 • Tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää virallista testitulosta.
 • Lue lisää: Ohjeita hengitysinfektioon sairastuneelle

Vaihtoehto 1:

Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa, joka antaa sinulle toimintaohjeet oireidesi perusteella. Voit tehdä Omaolon oirearvion milloin vain, kunhan pystyt tunnistautumaan vahvasti esim. pankkitunnuksilla. Turkulaisen tulee Omaolossa valita kunnaksi Turku.

 • Jos koronanäyte on tarpeellinen, Omaolo tarjoaa sinulle mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin Tyksin Drive-iniin. Omaolo ja puhelimitse tehtävä ajanvaraus käyttävät samaa laboratorion ajanvarausjonoa, joten valittavanasi on ensimmäinen vapaa aika.
 • Mikäli haluat, että ammattilainen käy vastauksesi läpi, voit ajanvarauksen sijaan lähettää vastaukset terveydenhuollon ammattilaiselle. Tällöin ammattilainen on tarvittaessa sinuun yhteydessä puhelimitse tai saat kirjallisia ohjeita Omaolo-palvelun kautta. Ammattilainen varaa sinulle myös ajan koronavirustestiin. Ammattilaiset käsittelevät oirearvioita arkipäivisin klo 8-15.

Voit asioida myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Turkulaisen lapsen huoltaja voi täyttää lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta testiajan lapselleen. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, että kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa. Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, minkä puolesta asioija on antanut Omaolossa.

Vaihtoehto 2:

Ota yhteyttä terveysaseman koronavirusneuvontapuhelimeen, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen tai omaan työterveyshuoltoosi. Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen.

 • Turun koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714
  • ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13.
 • Lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita palvelee opiskeluterveydenhuollon keskitetty neuvonta- ja ajanvarauspuhelin 02 266 1570, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.
 • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet.

Näytteenottopaikat

Tarvitset lähetteen ja ajan (saat lähetteen joko Omaolosta tai koronaneuvontapuhelimesta)

Ilman lähetettä ja ajanvarausta

 • Koronantorjuntabussin on toistaiseksi tauolla.

Koronantorjuntabussi on Turun kaupungin testauspiste ja palvelee turkulaisia, Turussa asuvia ja Turussa työskenteleviä. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.