Om du misstänker coronavirussmitta kan du göra en symptombedömning för coronavirus i Omaolo-tjänsten. Läs närmare anvisningar.

STADENS CORONAVIRUSRÅDGIVNING TFN 02 266 2714

Rådgivningstelefonen betjänar vardagar kl. 8–15. Numret är avsett för Åbobor samt personer som är bosatta eller vistas i Åbo. Servicen är även avsedd för vårdnadshavare till barn under skolålder. På numret får du rådgivning gällande coronaviruset. Ditt samtal sparas och du blir uppringd.

SKOL- OCH STUDERANDEHÄLSOVÅRDENS CORONARÅDGIVNING TFN 02 266 2012

Rådgivningsnumret betjänar vardagar måndag till torsdag kl. 8-15 och fredagar kl. 8-12. Samtalen besvaras av skol- och studerandehälsovårdens hälsovårdare. På numret får du råd och handledning i ärenden som berör coronaviruset och vid behov ges remiss till test. Servicen är avsedd för elever och studerande i grundskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och yrkeshögskolor. I andra ärenden gällande hälsa och välbefinnande kan ni kan kontakta hälsovårdaren i er egen skola.

SMS-TJÄNSTEN FÖR HÖRSEL- OCH TALSKADADE

Hörsel- och talskadade kan ställa frågor om coronaviruset via sms till hälsostationerna i Åbo, tfn 045 739 65882

FICK DU ETT MEDDELANDE OM EXPONERING I CORONABLINKERN?

Om Coronablinkern meddelar om eventuell exponering ska du följa appens instruktioner. Om du har symptom som tyder på coronavirus ska du ringa stadens coronarådgivning eller gör en symptombedömning i Omaolo-tjänsten. Om du inte har några symptom behöver du inte ta kontakt.

Läs mer om Coronablinkern

Om du har symtom som motsvarar luftvägsinfektion eller om du misstänker coronavirussmitta är det viktigt att du söker dig till coronavirustest. Välj endast ett av alternativen nedan, eftersom personalen vid hälsostationerna hanterar samtalen från bägge kanaler i ordningsföljd.

Alternativ 1:

 • Gör en symtombedömning för coronavirus i Omaolo.fi-tjänsten och vänta tills du blir kontaktad via Omaolo.
 • Symtombedömningen kan göras via Omaolo när som helst. Du blir kontaktad vardagar kl. 8-15.30 via Omaolo.
 • Vid behov får du en remiss och en tid för coronavirustest via Omaolo. Detta alternativ gäller endast Åbobor.

Personer under 15 år:

Vårdnadshavare till barn mellan 1 och 14 år sköta ärenden för barnets del i Omaolo-tjänsten. Vårdnadshavare till Åbobarn kan fylla i coronasjukdomens symtombedömning och boka tid till provtagning för barnets del. På veckoslutet skickas symtombedömnigen till hälsovårdare för vidare bedömning. Omaolo meddelar alltid för vems del man använder tjänsten. Barn mellan 10 och 18 år får provresultatet till det telefonnummer som uppgetts i Åbo stads patientdatasystem. 

Alternativ 2:

Ta kontakt med hälsostationens coronavirusrådgivning, skol- och studerandehälsovårdens gemensamma coronarådgivning eller din egen arbetshälsovård. På veckosluten kan du kontakta Åboregionens samjour.

 • Åbos coronarådgivning, tfn 02 266 2714
 • Skol- och studerandehälsovårdens gemensamma coronarådgivning, tfn 02 266 2012
 • Åboregionens samjour, tfn 02 313 8800
 • På veckoslutet Jourhjälp, tfn 116 117

Hälsovårdens personal intervjuar dig per telefon och utvärderar situationen samt ger dig vidare anvisningar. Bered dig på att tidsbokningen och coronarådgivningen är under hård belastning och att väntetiden kan vara lång.

Provtagningsplatser

 • Tykslabs enheter
 • Kråkkärrets hälsostation (öppet mån–fre kl. 9–11 och kl. 12–14)
 • Den mobila coronabekämpningens tidtabell, vardagar
  Hallis, Huudi (adr. Gregorius IX:s väg 8, mån–fre kl. 9–11)
  Perno, sandplanen mittemot servicecentret Höveli (adr. Hyrköisvägen 26, mån–fre kl. 12–14)

Psykosociala stödets telefon hjälper om du känner oro eller ångest över coronaviruset

Psykosociala stödets telefon betjänar mån–fre kl. 8.30–11 på nummer 040 619 4361 (Stödtelefonen är stängd under jul- och nyårshelgen 24.12.2020-3.1.2021).